Żywność liofilizowana - liofilizaty

Żywność liofilizowana - nasze opinie

- Po tygodniu spędzonym w górach nie byłam w stanie patrzeć na zupki chińskie – zwierza się Marta, która w ostatnie wakacje zdobyła Pik Lenina. – Mój żołądek odmówił mi posłuszeństwa. Musiałam zmienić górską dietę – dodaje.

Okazuje się, że na wyjaz najlepsza jest żywność liofilizowana. Z jednej strony jest lekka niczym zupki chińskie, a z drugiej – smaczna i pożywna. A co to właściwie jest za jedzenie? Taką żywność otrzymuje się przez proces liofilizacji, czyli sublimacyjnego suszenia zamrożonych substancji. Brzmi skomplikowanie? Po przeczytaniu tego artykułu wszystko stanie się jasne :-). Chodzi w tym o to, aby usunąć rozpuszczalnik pod wpływem niskiej temperatury i takiegóż ciśnienia. W ten sposób jesteśmy w stanie osuszać produkty termolabilne, czyli nieodporne na ogrzewanie. Jak wiele technologii (np. kuchenka mikrofalowa), liofilizacja powstała najpierw na użytek wojska. Stany Zjednoczone zleciły w trakcie II wojny światowej naukowcom stworzenie ultralekkiego jedzenia, które będzie łatwe w transporcie. Również w czasie tej wojny ta metoda sublimacji pod niskim ciśnieniem była wykorzystywana do zmniejszenia objętości osocza krwi, które w ten sposób było przenoszone na tereny walk.

Po wojskowych, z takim jedzeniem mieli do czynienia astronauci. Po raz pierwszy w większych ilościach zostało zastosowane na amerykańskiej stacji kosmicznej Skylab. Później również używano jej przy lotach wahadłowców kosmicznych. Współcześnie z tego dobrodziejstwa mogą korzystać wszyscy.

Jak wygląda żywność liofilizowana? Ma postać grudek lub proszku. Jej ogromną zaletą jest niewielka waga (od 6 do 10% wagi początkowej). Do takiego stany możemy doprowadzić praktycznie każdą żywność. Począwszy od lodów, poprzez kawę a skończywszy na gulaszu. Nasz sklep Liofy.pl szczególnie polecam Wam to ostatnie. Pyszne i sycące dania obiadowe :-).

W naszych czasach do entuzjastów tego dobrodziejstwa należą wspinacze, żeglarze, żołnierze, piechurzy, kolarze, uczestnicy rajdów samochodowych.

Jak przyrządzić taką potrawę?

Wystarczy zalać wrzątkiem i zostawić na około 6-8 minut przed jedzeniem. Porcja jedzenia turystycznego ma ponad 800 kalorii! W trakcie wzmożonego wysiłku fizycznego nasz organizm potrzebuje takiej solidnej dawki energii. Plusem naszych produktów jest to, że ich wysoką kaloryczność osiągamy nie korzystając z dodatkowych tłuszczów, jak to robią inni producenci.

Obecnie żywność taką można dostać zarówno w wersji mięsnej jak i wegetariańskiej. Nie spodziewałbyś się tego, ale również owoce dostaniesz pod taką postacią! Dla przykładu, można kupić w ramach przekąski banany w plastrach, mieszanki owoców egzotycznych, owoce leśne czy truskawki w plastrach.

 

Liofilizowany Banan

Żywność liofilizowaną można podzielić też według posiłków. Na śniadanie najlepiej zabrać ze sobą jajecznicę z cebulką, chleb żytni razowy, mleczne musli z rodzynkami sultańskimi, musli z sokiem pomarańczowym, musli orzechowo-kakaowe czy owsiankę z truskawkami.

Wśród specjałów kuchni turystycznych pod namiot nie może zabraknąć smakowitych obiadów. Oferujemy zarówno zupy jak i drugie dania. Z tych pierwszych do wyboru są między innymi: krem cebulowo-porowy, krem z zielonego groszku, krem z pieczarek, krem z pomidorów z ziołami, rosół z kurczaka z makaronem, pikatna zupa indonezyjska, zupa gulaszowa z wołowiną, zupa pomidorowa z grzankami czy krem z ziemniaków.

Jeśli chodzi o drugie dania, to wybór jest jeszcze szerszy. Możecie wybrać porcje pojedyncze lub podwójne. Przyznacie, że niektóre z tych dań są tak imponujące, że nawet w domu takich się nie przyrządza :-). Krótka lista z przykładami jedzenia na biwak: kurczak z ryżem w sosie curry z migdałami i rodzynkami, kurczak z makaronem Hot-Pot, egzotyczny kurczak Korma, fasolka po bretońsku, kurczak w sosie słodko-kwaśnym, mięsny kociołek, paella, potrawa meksykańska, dorsz w sosie śmietanowym, makaron po azjatycku z krabem, makaron ze szpinakiem i łososiem, schab w sosie koperkowym, gulasz wieprzowy z kaszą, Strogonow, spaghetti bolognese, spaghetii carbonara, chili con carne, danie myśliwskie itd.

 

Kurczak liofilizowany

- Moją ulubioną potrawą, którą zawsze biorę na kemping jest mięsny kociołek. Nie ma to jak po całym dniu żeglowania zjeść solidny posiłek – wspomina Grzegorz, zapalony żeglarz. – Czasem się śmieję, że te liofilizaty to są smaczniejsze niż kuchnia mojej żony. Naprawdę dobrze przyprawione i bardzo sycące – zachwala.

Według tej technologii można zrobić praktycznie wszystko – nawet lody. Dlaczego więc nie skorzystać z dobrodziejstw nauki i nie zabrać w góry, na żagle, czy na biwak ulubionych potraw, tyle że ważących znacznie mniej. Opakowania ważą średnio około 180 gram. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą wszystkich, także osoby, które jeszcze nigdy nie kosztowały liofilizatów! Gwarantujemy najlepszy smak i rozkosz podniebienia :-).